9 maj – Reflektioner från en pensionerad fondförvaltare

wallstreet_bear_bull_graph_battle_800_clr_11877

När jag spelade golf i helgen hamnade jag i en boll med en österrikare som var en pensionerad fondförvaltare. Han berättade att han var med och handlade  när Eurexbörsen startade 1998 och slutade med förvaltning och handel helt och hållet 2007 precis innan den stora börskraschen 2008.

Jag var naturligtvis nyfiken på vad han hade att berätta och vilka erfarenheter han hade införskaffat. Jag frågade honom om han hade några intressanta historier att berätta men han bara skakade på huvudet och sade att han helst ville glömma.

Han var så glad den dag han slutade för då slapp han att oroa sig.

Han berättade att det tog honom många år av analyser av Asien över natten innan han förstod att det var helt meningslöst att sitta och analysera hur det hade gått där. Det påverkar Europabörserna marginellt och kan snarare vara något som färgar ens bild av vad som väntar inför dagen.

40 punkter per dag räcker!

Han berättade att det räcker med att snitta 40 punkter per dag på DAX för att göra en hyfsad inkomst. Det här håller säkert de flesta med om men att skrapa ihop ett snitt på 40 punkter per dag är det nog inte lika många som tycker är lätt.

Min första tanke när han sade detta var att det måste ha motsvarat hela dagsrangen under den perioden mellan 1998-2007 som han handlade under. Men det visade sig vara allt annat än korrekt, se bilden nedan över DAX-indexet mellan 1997 – 2016.

2016-05-09_07-08-56

Under långa perioder runt år 2000 hade vi dagsrörelser på över 200 punkter, se ATR(10)-indikatorn längst ner i bilden ovan.

Ett volatilitetsberg 2014-2016

Tittar vi på ATR-indikatorn i bilden ovan ser vi att vi har fått många spikar i volatiliteten när marknaden har störtdykt. Det vi har sett under 2014-2016 är däremot något unikt, se den orangea rektangeln i bilden ovan.

Det är hög volatilitet under en lång period som inte vill ge med sig. Just nu är vi på väg ner och vi får se om detta är slutet eller om det kommer nya volatilitetsskurar framöver.