29 mars – After påsktrading

2016-03-29_07-34-26

Efter en långhelg finns det ofta ett uppdämt behov av rörelse och volatilitet i marknaden. Men det var ingenting vi såg av igår. Gårdagen var ingen officiell helgdag i USA vilket gjorde att terminerna var öppna. I bilden ovan ser vi att vi fick en väldigt liten rörelse under gårdagen.

Det finns två saker som är intressanta att titta på när det gäller S&P 500 och det är följande:

  1. Vi gjorde en väldigt lång oavbruten rörelse uppåt sedan februari som nästan exakt matchar rörelsen som startade i slutet på september, se siffra 1 ovan. Detta i sig behöver inte innebära att vi ska vända men lite stopp i maskineriet blev det
  2. MA200, se siffra 2 den röda linjen i bilden ovan, brukar fungera bra som trendfilter om vi är på väg upp eller ned. Men den är nästan helt sidledes, se bild 1 nedan. Även om vi är över MA200 så är riktningen på MA200 obefintlig, dvs den pekar rakt åt höger. Marknaden har i princip oscillerat kring detta MA200 under en längre tid.

Sett i ett större perspektiv är detta en stor sidledsrörelse som förr eller senare kommer att byta ut i en trend. Detta är en sak vi kan vara säkra på. Men 10 000-kronorsfrågan är när och i vilken riktning det kommer att ske.

Ska vi lita på historiken så har det aldrig hänt att större sidledsrörelser i S&P 500 har brutit ut i en nedtrend vilket gör att det mest troliga är att det blir uppåt även denna gång. Men när det sker är mycket svårare att sia om.

2016-03-29_07-48-40

Bild 1 – Sidledsrörelsen i S&P 500 ovan

 

Vad kan vi förvänta oss i det kortare perspektivet?

Just nu är det väldigt osäkert vad som kommer att hända framöver. Tills motsatsen har bevisats så ser jag det som sker just nu som en rekyl i en upptrend. Ett annat möjligt scenario är att vi ska ned till 2000-nivån igen och studsa där, se bild 2 nedan.

2016-03-29_07-53-03