23 mars – Sidledsrörelse, hönan och ägget

2016-03-23_07-42-41

I S&P 500 har vi fått tre dagars volatil sidledsrörelse. När vi får detta i ett ytterläge som vi har just nu, dvs i toppen eller botten, brukar detta innebära att vi ska få en rekyl nedåt. Ur ett psykologiskt perspektiv börjar fler och fler att undra hur långt upp vi ska gå. När vi då stannar upp späs denna oro på ytterligare.

Men det finns många parametrar som påverkar trading vilket gör att vi aldrig med säkerhet kan förutspå vad som ska hända. I det här fallet är vi inne i påskveckan och det finns många som tar semester. Andra vill inte gå in i nya positioner inför helgen. Detta kan göra att vi varken går upp eller ned.

Vad är hönan och ägget?

I det här fallet tror jag att de kommer samtidigt (hur det nu är möjligt!).

  • Påskvecka -> lugnare handel, mindre volym och sidledsrörelse
  • En mycket lång rörelse uppåt utan någon större rekyl

Gårdagen intradag var allt annat än lugn även om vi slutade i mitten på rangen. Vi har dessutom en hel rad med nyheter framför oss. Crude Oil idag följt av ett koppel av nyheter i morgon och även på fredag.

Raka linjer kan betyda utbrott

Tittar vi lite närmre på dagsgrafen, se bild nedan, kan vi se att vi kan dra en rak linje i överkanten av kropparna. Detta kan skapa en utbrottsnivå med explosivitet.

2016-03-23_07-53-52

Allt som är rakt ses av många traders och det är en förutsättning för att vi ska få explosivitet. Om det blir så denna vecka är däremot mer osäkert. Nyhetstriggers saknas inte, frågan är bara om det finns några traders kvar som kan agera på dem.