16 mars – FOMC ikväll

stick_figure_sitting_on_text_with_megaphone_11418

Ikväll är det nyheter från FOMC (Federal Open Market Committiee) i USA klockan 19.00 svensk tid. Ett allmänt uttalande plus räntebesked. Det här brukar röra om i börsgrytan rejält. Det troligaste är att hela denna dag blir en enda lång väntan inför nyheten ikväll. Det är ett mycket spännande läge och det är mycket som står på spel just nu.

Vägskäl för om börsen ska upp eller ned

Vi står vid ett vägskäl för om börsen ska vidare upp eller ned, se bild nedan på S&P 500 på dagsgraf.

2016-03-16_07-47-13

S&P 500-indexets vägskäl består av följande komponenter:

  • 2 000-nivån
  • MA(200)
  • En lång  rörelse uppåt från botten under 1 800-nivån

Det är mycket troligt att vi kommer att få en rejäl rörelse vid nyhetssläppet. Men det är inte ovanligt att det blir tvära kast, dvs först sticker marknaden åt ett håll för att sedan vända tvärt, se bild nedan.

2016-03-16_07-56-34

I bilden ovan ser vi hur det såg ut den 27:e januari när vi hade senaste FOMC-släppet.

  1. Kraftig rörelse nedåt
  2. Följt av lika kraftig rörelse uppåt
  3. Rörelse nedåt igen som består

Hur kan det bli så?

Det finns många faktorer som spelar in.

  • Förväntan på vad som ska sägas
  • Större aktörer har möjlighet att omsätta alla sina kontrakt vid nyheter av denna magnitud. De kan till exempel gå long och bryr sig inte om det kortsiktiga resultatet för nyheten.

Som enskild faktor har förväntan störst betydelse och det kan vi bäst se i vad marknaden gör före nyheten, inte vad som står på nyhetssidorna. Har vi en stigande trend så är det troligt att vi kommer att få en större rörelse uppåt vid nyhetssläppet. I fallet ovan ser vi att vi är helt sidledes vilket skvallrar om att marknaden inte har några större förväntningar varken upp eller ned. S&P 500 rör sig cirka 10 punkter vid släppet vilket är lite för FOMC-nyheter.