Var är de aktieintresserade tjejerna???

Christina Engelen

Var är tjejerna???

Det har jag funderat över under många år. Varför är det så få tjejer som är intresserade av ekonomi, aktier och börs? Det är ju så otroligt spännande att hålla på med!

När jag var 18 år blev jag nyfiken på aktiehandel och gick till banken för att lära mig mer och få möjligheten att handla i aktier. Dock möttes jag av en bankman av den äldre generationen som tyckte att aktier inte är något för kvinnor. Det var alldeles för farligt och bara något som män skulle hålla på med. Vi unga flickor skulle inte bry våra huvuden om något sådant….

>>    Förbryllad och besviken började jag istället att spara på sparkonto och i fonder

Det tog mig många år att till slut övertyga mig själv om att jag kunde lära mig det där med aktier. Många kvinnor sparar på vanliga sparkonton idag, i tron att det är väldigt komplicerat med aktier och fonder samt att man måste ha en enorm kunskap och ett väldigt stort kapital för att kunna handla.

Kommentarer som ”Lilla gumman, förvänta dig inte att du ska hänga med i snacket. Det där är alldeles för komplicerat” har dykt upp titt som tätt under åren. Det förbättrade inte självförtroendet alls, men jag var övertygad om att jag ändå skulle ge det en chans – oavsett vad andra tyckte.

Till slut tröttnade jag på att smyga omkring med mitt intresse och t.ex. läsa Dagens Industri när ingen såg på. Jag ville hitta andra att prata med och sökte mig till olika forum på nätet. Det fanns många olika diskussionsgrupper t.ex. på Facebook och jag var med i flera av dessa.

Det slog mig att jargongen många gånger är ganska hård i dessa diskussionsgrupper. Har man fel åsikt, eller ställer för enkla frågor, så kan man bli rejält illa bemött och näst intill idiotförklarad. Jag såg att det var många tjejer med i grupperna, men väldigt få var aktiva. När jag diskuterade detta med en vän så fick jag rådet att starta en egen diskussionsgrupp, enbart för tjejer.

2016-03-03_08-48-41

>>    Till en början kändes det konstigt och fel. Varför ska vi tjejer inte kunna snacka sådana här saker med killarna? Är vi verkligen så olika?

Efter att ha funderat över detta i några dagar, tog jag steget och startade gruppen ”Tjejer som gillar aktier”. Min tanke med gruppen var att försöka inspirera tjejer att lära sig mer och att ta tag i sin privatekonomi. Jag ville kunna dela med mig av det jag själv kan och lärt mig under åren, samtidigt som forumet skulle vara en plats där alla deltagare kan utbyta sina erfarenheter med varandra eller ställa frågor motsvarande sin egen kunskapsnivå. Jag ville inte heller begränsa gruppen till enbart aktier utan jag tycker att det är viktigt att kunna prata och fråga om allt inom privatekonomi – aktier, fonder, råvaror, makro, finanspolitik, pension, sparande för barn, bolån och allt som hör till. Det arrangeras också en hel del evenemang, träffar och studiebesök på olika håll i Sverige som vi bjuder in till i gruppen.

>>    Varför en speciell grupp för bara tjejer? Vad vill tjejer ha?

Efter att ha pratat med många av tjejerna så kände de att det viktigaste i en sådan här grupp är att gruppen har en avspänd och trevlig atmosfär med ödmjukhet, prestigelöshet, ärlighet och transparens. Oavsett kunskapsnivå ska man kunna känna sig bekväm med att ställa vilka frågor som helst och få svar på dessa från andra i gruppen. Man vill kunna peppa varandra, träffas och diskutera tillsammans, utan att det ska bli ”säljsnack”, haussande och gliringar. Många har ingen att prata med i sin närhet kring detta och i en grupp kan man hitta andra med samma intresse från samma ort, hitta nya vänner och nätverk. Tjejer gillar att nätverka i grupp.

Gruppen startade i augusti 2014 och då var vi 4 tjejer. Nu har gruppen växt till över 3.000 medlemmar, tjejer i alla åldrar från 16 till 83 år och från alla Sveriges hörn samt en del tjejer boendes utomlands.

>>    Envisheten betalar sig

Idag när jag ser tillbaka så är jag glad att jag är envis och att jag inte gav upp trots allt, även om det tog lång tid att komma igång. Jag har lärt mig en hel del och en stor motivation för mig är att kunna inspirera andra tjejer att ta tag i sin privatekonomi och jobba för att uppfylla sina drömmar….

Facebookgruppen heter – Tjejer som gillar aktier

/Christina