1 mars – ST3 igår

ST3-logga v2

Stefan körde en lektion om sannolikheter igår. Hur mycket man än analyserar marknaden kommer man inte ifrån att trading i grund och botten handlar om sannolikheter.

Vi kan inte analysera bort sannolikhetsaspekten i trading!

Detta är relativt lätt att förstå och det är jag övertygad om att de flesta traders också gör när de inte sitter och trejdar framför skärmen. Men när de är mitt uppe i sin trading glöms detta bort totalt. Då är det 100 procent fokus på enskilda vinster och förluster.

Man kan säga att vi lever i nuet!!!

I nästan alla andra områden i livet skulle vi behöva leva mer i nuet och inte tänka på framtiden och alla ”måsten” hela tiden. Men det paradoxala är att i trading är det precis tvärt om. Att inte kunna se det man gör just nu i ett större sannolikhetsmässigt perspektiv gör att vi lätt blir så känslomässigt engagerade. Vi agerar irrationellt istället för att se det vi gör just nu i ett mycket större perspektiv.

De vinster eller förluster jag gör idag kommer att ha väldigt liten betydelse om man ser det över en längre tid. Sett över ett helt år är det nästan alltid försumbart.

Det som gör trading svårare än mycket annat är att faktiskt veta att det vi gör just nu är vinstgivande i det långa loppet. Här finns nog mycket mer att göra i ST3 framöver. Att presentera basstatistik för olika typer av beteenden i olika marknadslägen är troligtvis mycket viktigare än man kan tro för att få förtroende för det man trejdar.

ST3-projektet kommer aldrig i mål, men det är antagligen det som gör det så roligt också. Det finns hela tiden tusen saker att utveckla.

Skrivet av Lars Hansson