26 feb – Fokus kan bara vara på ett ställe åt gången

2016-02-26_07-34-22

Februari månad har varit fullspäckad för min del med kurs i daytrading, retorikkurs och många föredrag på resande fot. I morgon blir det föredrag om strategidesign på Investomania. Sedan lägger sig lugnet.

Om vi har mycket att göra på jobbet och kanske även i kombination med mycket aktiviteter i det privata livet.

Vad händer med tradingen?

Den kommer att bli lidande. Även om vi tror att vi kan fokusera på flera saker så kan vi inte göra det vi ett specifikt tillfälle. Har vi mycket i huvudet så kommer det att bli svårt att fokusera på trading. I sådana lägen är det bättre att pausa handeln. Risken är mycket stor att det ändå inte kommer att bli någon kvalitet på det man gör chansen att göra misstag blir mycket stor.

Brist på fokus och ett splittrat huvud kan generera följande:

  • Håller du på med chart reading är det mycket stor risk att du missar uppenbara saker. I efterhand kommer du inte att förstå hur du kunde missa detta
  • Köp av för många aktier, 10 000 istället för 1 000
  • Gick kort istället för lång
  • Glömde sätta stoploss
  • Missade att aktien hade en rapport
  • Gick in i fel aktie

2016-02-26_07-49-00

Vikten av att dokumentera sin trading

Om man är duktig på att dokumentera sin trading kommer man väldigt tydligt att se kopplingen mellan brist på fokus, misstag och dåliga resultat. Om man ändå inte kan hålla sig borta från tradingen i dessa perioder är det i så fall bättre att köra SIM-trading, det vill säga att man handlar på demokonto istället för på ett skarpt konto.

Att lära känna sig själv och sina begränsningar är en viktig del i framgångsrik trading. Men det tar tid och tyvärr brukar det innebär att man först måste ha gått igenom en sådan period för att inse när man ska hålla på med trading och när man ska låta det vara.

 

Ju bättre man lär känna sig själv och sina begränsningar desto mer framgångsrik kommer tradingen att bli

 

Skrivet av Lars Hansson