23 feb – Siza ner när du ligger på plus för dagen

2016-02-23_08-14-25

Jag hade ett samtal med en av mina deltagare på daytradingkursen. Han hade läst att om man låg på plus för dagen så var det väldigt viktigt att se till att man inte hamnade på minus för dagen i slutändan.

Det var psykologiskt viktigt. Vad man skulle göra var att man helt enkelt satsar mindre än ens öppna vinst för tillfället. Blir det då en förlust så ligger man i alla fall på lite plus för dagen och slutar där.

Är detta bra?

Svaret är nej! Det låter som en bra idé men det är många faktorer som gör att det inte blir bra i slutändan.

  1. Generellt så ska man satsa mer (eller i alla fall inte mindre) när man är i en vinnande period. Detta kallas antimartingale. I en förlorande period satsar man mindre.
  2. Att börja satsa mindre för att man är rädd för förluster kommer att generera förluster – Lagen om attraktion
  3. Man inte accepterat att trading är ett spel med sannolikheter vilket innebär att man ska se de trades man tagit för dagen som några i en väldigt lång rad av trades. Utfallet för dessa har ingen betydelse i det stora perspektivet
  4. Om vi börjar dagen med att ligga back. Vad gör vi då? Ska vi sluta för att det inte ska bli ännu värre eller ska vi satsa mer vid nästa trade för att ”vinna” tillbaka det vi ligger back?

Vi måste acceptera att om vi ligger på plus för dagen så kan vi mycket väl hamna på minus som slutresultat. Men det omvända kommer att hända lika ofta. Det vill säga vi börjar med minusaffärer för att sedan sluta på plus. Ett annorlunda agerande tyder bara på rädsla och det är en av våra värsta fiender i trading.

Underskatta inte lagen om attraktion

Lagen om attraktion säger att det du fokuserar på kommer du att attrahera. Det här gäller verkligen i trading vilket säkert de flesta har upptäckt redan. Ju mer vi försöker att undvika att ta förluster desto fler förluster kommer vi att få.

Ett av många klassiska exempel är att vi flyttar upp stop loss eller sätter den så tight att vi ska få en liten förlust eller en break-even-trade.

Vad händer?

Vi attraherar precis det vi egentligen vill undvika. Vi skapar massor med förluster för att vi sätter tighta stoplosser.

Det här är egentligen logiskt men det är mycket som är logiskt när man väl vet hur det fungerar. Innan dess är det inte lika självklart.

Skrivet av Lars Hansson