22 feb – ST3 i torsdags

ST3-logga v2

Vi skulle egentligen haft ST3-lektionen för 2016-gruppen i onsdags men på grund av att jag och Tobbe var på retorikkurs i Stockholm så fick vi skjuta på det en dag. Retorik är ett mycket spännande område och tanken är att våra nya landvinningar inom detta område ska komma deltagarna i ST3 till nytta framöver.

Teknisk Analys del 2 och Mentala aspekter

Tobbe körde del två av Teknisk Analys och det var uppskattat som vanligt. Vi har beslutat oss för att köra mindre pass med mentala aspekter varje gång. Vi tror att det blir roligare att lyssna på om det kommer i lite mindre portioner samt att det också blir lättare att ta till sig.

I torsdags pratade jag om att allt vi upplever är ett filter av verkligheten. 10 personer som befinner sig på exakt samma plats och ser exakt samma sak kommer att uppleva den olika beroende på hur de mår för tillfället, om de är stressade, vad de har fokus på och många andra faktorer.

Detsamma gäller i trading.

Exakt samma situation i marknaden kommer samma trader att uppleva olika beroende på vad som har hänt precis före, hur traderns resultat de senaste veckorna ser ut. Hur kapitalutvecklingen på längre sikt är. Hur viktiga pengarna är för tradern samt hur bra självförtroende personen har. Det finns många fler faktorer som påverkar hur vi upplever tradingen i marknaden och dessa är bara några av dem.

Upplever vi inte verkligheten?

Jag slängde ut frågan när vi började lektionen: ”Vi upplever inte verkligheten utan vår version av verkligheten”, Sant eller falskt?

90% svarade rätt, dvs vi upplever vår version. Men det innebär också att var 10:e person tror att vi upplever verkligheten. När jag läste detta första gången för 15-20 år sedan tyckte jag att det var nonsens. Men som tur är så blir man visare med åren och nu är det självklart. Hjärnan är ett enda stort filter tillsammans med våra sinnen. Hade vi till exempel haft katternas ögon hade verkligheten sett mycket annorlunda ut.

Titta på ett diagram

Tittar vi på ett diagram kan vi bara fokusera på en enda sak i taget. Om vi väljer att leta efter huvud-skuldraformationer kommer vi inte att se dubbeltoppar och dubbelbottnar. Fokuserar vi på Rikoschetter kommer vi inte att se triangelformationer.

För en trader är det viktigt att förstå att allt är ett filter. Som tur är har vi möjligheten att välja vilket filter vi vill se tradingen genom.

Skrivet av Lars Hansson