15 feb – Mina tradingtankar och funderingar

2016-02-15_07-26-42

Bokmärke i diagram

Bokmärke i webläsare har funnits länge och är ovärderliga men tanken slog mig när jag körde daytradingkursen att detta hade varit till stor hjälp även i tradingsammanhang. Jag kan se massor med användningsområden för detta.

  • Bokmärka speciella händelser eller extrema händelser för att sedan på ett enkelt sätt kunna hitta dem igen
  • Bokmärka trades man tagit eller setuper som man aldrig kom in i för att kunna bläddra bland dessa i efterhand

Ännu häftigare hade det varit om man hade kunna lägga in en tagg i ett worddokument som gjorde att när man klickade på den så kom man direkt till den specifika dagen och tidpunkten i diagrammet

Jag har skickat iväg en fråga om detta till några leverantörer av tradingprogram. Vi får se om de tycker att det hade varit lika användbart som jag tycker.

Hur många framgångsrika daytraders går det att skapa av 20 deltagare?

Jag hade 20 deltagare på min daytradingkurs förra veckan och jag har bett dem att inventera sin daytrading för att veta exakt vilket utgångsläge de befinner sig i just nu. Under en lunch med en trader i fredags diskuterade vi vad som är realistiskt att tro att man kan lyckas med under 2016.

Hur många av dessa deltagare kommer att ha lyckats tjäna pengar på sin daytrading under 2016?

Mitt mål/förhoppning är att det är 15 personer. Att tro på några 100 procent är nog att vara lite naiv. Nu har de en egen facebookgrupp som det redan har blivit aktivitet i. I mars startar jag upp portalen till dem där vi lägger upp premarketanalyser, bra-och-ha-dokument samt livetradingsessioner två gånger i veckan.

En av deltagarna kan jag redan bocka av som framgångsrik daytrader. Hennes resultat hittills är helt fantastiska men så har hon också ett mindset som inte går av för hackor. 19 personer kvar!!!

Outcome Bias i Fermenta

Jag hittade ett aktiebrev från 1987 där jag hade köpt 1000 Fermentaaktier för 2,50kr. Jag kommer så väl ihåg när jag gick in på banken och skulle köpa aktierna. Aktien hade kollapsat totalt och jag köpte dem som en lott för jag hoppades på att de skulle komma tillbaka igen och att jag skulle tjäna massor med pengar. För de av er som var med på den tiden så vet ni hur det gick. De blev helt värdelösa.

I efterhand undrade jag hur jag kunde vara så dum att köpa dessa Fermentaaktier.

Tanken som har slagit mig nu är att om utfallet istället hade blivit att de hade rusat uppåt i pris igen så hade jag antagligen tänkt annorlunda.

”Wow, vilken kanonaffär jag gjorde i Fermenta”

Det här kallar man ”Outcome bias i trading. Vi baserar vår analys av vad vi gjorde baserat på utfallet istället för på om beslutet var fattat enligt vårt regelverk eller ej.

När Ericsson hade kommit ner till 3,50kr kommer jag ihåg att jag också funderade på att köpa. I det fallet gjorde jag inte det. Men om jag hade gjort det så hade jag antagligen inte tittat kritiskt på beslutet som jag gjorde i köpet av Fermentaaktier. Den enkla anledningen är att det med Ericsson hade blivit ett succeköp.

Att vi i trading bestämmer hur bra våra beslut var baserat på utfallet av traden är något mycket vanligt. Det första steget till bättring är att bli medveten om problemet.

Skrivet av Lars Hansson