12 feb – ST3 i onsdags

ST3-logga v2

I onsdags gick Tobbe igenom del två av grunderna i Teknisk Analys. Han gick igenom många indikatorer under lektionen.

2016-02-12_06-38-09

Att man blir lite hemmablind när man har hållit på med trading under en länge tid har vi insett många gånger och under denna lektion fick vi ytterligare ett bevis för detta.

Vi fick följande fråga i chatten:

– Hur i all världen man ska kunna hålla reda på alla dessa indikatorer på en och samma gång i diagrammet?

Det är logiskt att som nybörjare tro att man ska använda alla dessa vid en och samma gång. När jag körde mentorskap hade jag en trader som hade sju RSI-indikatorer i diagrammet med olika periodinställningar. De tog upp så mycket plats att det inte fanns utrymme för att visa hur priset rörde sig.

Man ska naturligtvis inte använda alla dessa indikatorer samtidigt. Indikatorer kan delas in i kategorier och ska man göra en väldigt grov uppdelning skulle den kunna se ut så här:

  1. Trendföljande indikatorer
  2. Icke trendföljande indikatorer
  3. Volatilitetsbaserade indikatorer
  4. Internals

Det vanligaste är att man använder en eller två indikatorer ur varje grupp. I gruppen trendföljande indikatorer kan man använda en eller två glidande medelvärden för att detektera riktningen i marknaden just nu.

Ur grupp två vill man få en indikation på om det är bra att köpa eller sälja i en icke trendande marknad. Här räcker det nästan alltid med att välja en indikator, till exempel ett RSI, Stochastic eller MACD.

Ur grupp tre vill vi se hur volatil marknaden är i det stora perspektivet samt i det lilla perspektivet. Detta ger oss information om marknaden är på väg att börja trenda eller håller på att dra ihop sig. Vanliga indikatorer är Bollingerband och ATR.

I den sista gruppen lägger jag bland annat volymindikatorn, Advance/Decline som visar hur många aktier som har stigit respektive fallit sedan börsen öppnade samt TICK-indikatorn som visar på hur det ser ut vid exakt detta tillfälle. Dessa indikatorer används i princip uteslutande för daytrading.

Skrivet av Lars Hansson