2 feb – DAX återkoppling till gårdagen

2016-02-02_07-44-44

En av de viktigaste uppgifterna en trader har är att analysera hur han skötte sig i efterhand och om det finns lärdomar att dra från gårdagen. Jag tänkte titta tillbaka till gårdagens analys av DAX.

Igår gjorde jag följande analys av DAX.

  • Första dagen i månaden är historiskt stark
  • S&P 500 flyttade sig uppåt ur sin range i fredags
  • DAX befinner sig i en 6-dagars range och kommer förr eller senare att skjuta sig ur denna
  • Fredagen stängde i den absoluta toppen av dagsrangen vilket brukar innebära att dagen efter blir stark

Men vi har både FOMC-folk och ECB-folk som ska prata ikväll vilket gör att det kan bli en väntan inför detta.

 

Med facit i hand blev det ingen rörelse uppåt igår heller och vi har nu en sju dagars range. Första dagen i månaden är historiskt den starkaste och framför allt första dagen i februari. Men vi har med sannolikheter och statistisk att göra och även om vi faktiskt hade ett ganska starkt case igår för uppgång så blir det inte som man har tänkt väldigt ofta.

Jag glömmer aldrig när vi körde en livetradingdag för IG i Malmö den första dagen i februari för några år sedan. Marknaden stupade rakt ner och jag tror att den dagen slutade på -3%. Men vi hade som tur är koll på detta och jag tror att vi slutade på cirka +2% under eventet.

Det är just det här som är en av de svåra bitarna med trading. Vi vill ju så gärna ha rätt. Men fokus får inte ligga där. Gör vi 1000 trades under ett år så har vi kanske fel i 400 av dessa trades. Kan man inte acceptera de statistiska aspekterna i trading har man en del att jobba på. Men det går att lära sig som tur är.

Månadsskifteseffekten och den första dagen i månaden

Månadsskifteseffekten, dvs att vi har en större uppgång dagarna runt månadsskiftet, har varit ett starkt fenomen under många år. Men de tre senaste åren har vi kunna se en tydlig förskjutning bakåt. De senaste tre åren är det snarare en peak runt den 25:e istället för runt den 1:e. Många tror att detta är en bestående förskjutning på grund av att den har blivit så känd och helt enkelt överexploaterad.

Jag tror också att det är så men tre år är i minsta laget för att kunna dra helt säkra slutsatser. När vi har fått två år till har vi ett mycket säkrare beslutsunderlag.

Analysen inför dagen

Nu har vi en sjudagars kontraktion istället för sex dagar som igår. Ju längre tid detta pågår desto explosivare kommer utbrottet från denna kontraktion att bli. Idag har vi inga större nyheter som kan agera som bränsle men i morgon finns det mycket nyhetsbränsle att bjuda på.

Det kan mycket väl bli ytterligare en sidledsdag men ur ett psykologiskt perspektiv är det många som bara sitter och väntar på den stora rörelsen. Den största potentialen är uppåt.

Skrivet av Lars Hansson