26 jan – ST3 igår

ST3-logga v2

Igår körde Stefan marknadsfaser ur ett statistiskt perspektiv. Vi fick kommentaren att det var en krävande lektion att lyssna på. Det kan jag förstå. Det är mycket siffror och man ska sätta dem i sitt sammanhang och samtidigt tolka dem.

Vikten av statistik i trading

Statistik i trading vill jag påstå är viktigare än många tror. Man ska inte överdriva det och ibland ser man att det blir så mycket statistik att man undrar vart tradingen tog vägen. Men att veta att man har en statistisk edge i det man gör kommer att göra det lättare att ta trades och framför allt i tuffare perioder.

Men det finns många sätt att luras med statistik och det är lätt att lura en själv också när man tittar på siffror.

Den största statistiska fallgropen är att basera saker och ting på för få affärer. Låt oss säga att vi testar ett visst beteende i marknaden över 10 år och får fram följande siffror:

  • 13 trades
  • 78% hitratio

En hitratio på 78% låter jättebra men 13 affärer är på tok för få trades att basera sin statistik på. Om vi valde en annan tidsperiod får vi antagligen siffror som skiljer sig väldigt mycket ifrån det vi fick fram här.

För att statistik ska vara pålitlig måste vi ha tillräckligt med affärer att basera den på och det måste dessutom vara en tillräckligt lång tidsperiod för att vi ska få med alla olika marknadsfaser på börsen.

Out-of-sample test

Det finns något som heter out-of-sample test. Detta innebär att om man har 15 års data att ta fram statistik på så testar man bara på till exempel 12 år. De tre år man sparar kan man sedan använda för att se om man får fram siffror som är någorlunda överensstämmande med den statistik man får fram på de 12 åren som ingår i huvudtesten.

Visar det sig att statistiken för de tre out-of-sample-åren skiljer sig totalt ifrån de övriga 12 åren kan man misstänka att det inte stämmer.

Statistik är kul men också svårt. Det är lätt att bli lurad och det är faktiskt lätt att lura sig själv också när man tar fram siffror.

Det finns ett bevingat citat: ”Det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och statistik”

Det ligger något i det. Jag har själv blivit lurad flera gånger av andras statistik men även min egen!

Skrivet av Lars Hansson