25 jan – Trading och stress

2016-01-22_08-30-02

I torsdags hade vi en extralektion där vi förutom olika typer av strategier pratade om stress och trading. Stress är verkligen ett högaktuellt ämne just nu med tanke på börsens utveckling sedan årsskiftet.

I trading brukar man prata om att rädsla och girighet styr vårt agerande i marknaden och även hur börsen utvecklas i stort. Hopp och förtvivlan varvas om vartannat från en dag till en annan.

Inte mycket har hänt i vår hjärna de senaste 1000 åren

Vi tror att vi har utvecklats så mycket när vi tittar på hur samhället ser ut idag. Men vår hjärna har stått helt stilla och den lär inte förändras nämnvärt de närmaste 1000 åren. Evolutionen tar gott om tid på sig.

Stress genererar fight eller flight-beteende

Stress skapas hos oss när vi känner oss hotade och då mobiliserar kroppen sig för att antingen fightas eller fly för sin överlevnad. I trading blir vi stressade om vi känner att vi inte har kontroll på situationen.

Problemet är att vi aldrig kan förutspå om en trade ska bli en vinst eller en förlust och detta genererar i sig stress hos många traders. Men detta är en mognadsfas. I början av ens tradingkarriär måste det vara så. Men ju längre man har trejdat desto mindre blir dessa känslor.

Man har helt enkelt blivit mer erfaren.

Vad kan vi göra för att skapa lugn i vår trading?

Några saker som jag direkt kommer att tänka på är följande:

  • Acceptera att du inte kan veta utfallet av varje enskild trade
  • Skapa känslan av att ha kontroll
  • Veta vad du kan förvänta dig av det du gör
  • Förbered dig innan du börjar trejda
  • Ha ett regelverk du följer slaviskt

Jag tror att det viktigaste är att känna att man har kontroll och för att känna detta finns det inga genvägar. Det är hard work som gäller.

Skrivet av Lars Hansson