20 jan – Mina börstankar

Jag kommer varje onsdag att ha ett inlägg om mina tankar och funderingar kring trading just nu. Den här inläggen kommer att innehålla precis vad som helst som rör börs och trading. Jag vill inte filtrera för mycket mellan tankar och det jag skriver.

2016-01-20_07-25-45

I bilden ovan ser vi Kina50-indexet som är nere -2% hittills idag. En objektiv bedömning av det vi ser är att vi är på väg ner i djupet efter en större rekyl som startade i augusti förra året. Tittar vi på MA200 så har vi ingen större lutning nedåt ännu men man ser att det börjar tippa.

Finns det någon uppsida?

Den är svår att se just nu även om man sätter på sig de mest positiva glasögonen.

 

Marknaden just nu är en daytraders dröm eller mardröm

Hög volatilitet är bra för traders. Hittills under 2016 har det varit tvära kast nästan varje dag. Vi kan vara upp +1,5% för att sedan tappa allt under eftermiddagen. Ur ett swingtradingperspektiv är detta ingen idealisk marknad men ur ett daytradingperspektiv är det en fantastisk marknad.

Men det är i dessa volatila marknaden som duktiga traders tjänar enorma pengar och många andra förlorar liknande summor.

2016-01-20_07-52-00

Tittar vi i bilden på OMXS30-indexet i en 30-mingraf ovan ser vi att nästan varje dag de senaste veckorna har bestått av V-rörelser. Vi har börjat starkt uppåt för att sedan trilla hela vägen nedåt igen till där vi började. Eller har vi dykt rakt ner för att sedan hämta tillbaka alltihop igen.

Bekräftelsetradern

En trader som generellt sett söker mycket bekräftelse på att marknaden är på väg åt ett visst håll har inte haft en lyckad januari. Det måste ha slutat i det vi kallar motfastrading.

  • Du köper på toppen och säljer på botten

Girighet

Att vara girig straffar sig i trading (och i de flesta andra sammanhang också!). Har man varit girig och vill kräma ur så mycket som möjligt av sina positioner under januari har det för det mesta slutat i att all öppen vinst har försvunnit och blivit plus-minus-noll.

 

Sociala medier

2016-01-20_08-17-45

Det är jätteintressant att skanna av allt surr kring aktiehandel som finns på sociala medier idag. Att detta har blivit en maktfaktor står utom all tvivel. Idag kan personer med många följare påverka en enskild marknad på ett sätt som inte var möjligt för 10 år sedan.

Ju mindre aktier de skickar ut att de har köpt desto större kurspåverkan får det. Jag har suttit och följt aktier på Aktietorget som spikar rakt upp på grund av att någon twittrar om köp.

Andra smarta knep är personer som erbjuder gratis SMS när de har gått in och köpt en aktie. Detta är smart men frågan är hur lagligt det är. Detta måste vara kursmanipulation på hög nivå.

Personer med många följare kan sänka en aktie också. Möjligheterna är enorma. Finansinspektionen har nog mycket att fundera på framöver när det gäller detta område.

 

Fördelen med Teknisk Analys

Det surras om börsen överallt just nu. På gymmet, i busskön och i mataffären.

  • Ska den krascha eller är det bara en tillfällig dipp?

Den stora fördelen med att hålla på med teknisk analys och att studera charts är att man får en mer objektiv bild av hur det ser ut. De som inte tittar på charts har ingen aning om var vi befinner oss.

Det är samma känsla man kan få när man är ute och kör i ett annat land och bara ser vägskyltar. Var är vi? Vart ska vi? Hur ser vägen dit ut?

När man sedan får se en karta där man kan se var vi är just nu, var målet ligger och hur vägen det ser ut klarnar det.

Tyvärr får vi inte all denna information i den tekniska analysen. Vi vet aldrig hur vägen framåt ser ut och inte var det vänder heller men vi kan se riktningen i alla fall.

Skrivet av Lars Hansson