22 dec – S&P 500 Donald Trump Scenario

2015-12-22_08-03-58

Donald Trump varnade igår för en börskrasch. Detta pratade han om redan den 15 oktober när S&P 500 var på väg upp mot ATH igen. Att han är kontroversiell står utom all tvivel, men att det kan ligga något i det han varnar för går inte att ignorera helt och hållet.

Det är lätt att låta känslorna styra i trading och därför måste man kunna se båda sidor på myntet när man tittar på marknaden. I bilden ovan ser vi S&P 500 på dagsgraf.

Det finns en ”Tipping point”, se siffra 2 i bild ovan, som är en kritisk nivå. Bryter vi under den finns det en mycket stor risk för att vi får ett stort fall nedåt. Under denna nivå finns det inte mycket som kommer att stoppa marknaden från att falla ytterligare.

Det som gör denna nivå ännu mer kritisk är att det är USA:s börsindex som håller världsbörsen uppe och inte Europa. Om USA-indexen börjar falla är det stor risk för att Europaindexen kommer att falla som en gråsten.

Efter varje ras har vi fått en uppgång som inte har nått riktigt upp till början på raset och det har gjort att vi har fått lägre toppar i S&P 500, se siffra 1 i bild ovan.

Att vi ska bryta igenom vår ”Tipping point” idag är mindre troligt. Det troligaste scenariot idag är att vi bryter uppåt för att återta lite förlorad mark från tidigare dagar.

Det blir mycket intressant att se hur mycket av de senaste dagarnas ras vi kommer att återta. Om vi inte kommer tillbaka till 2070 har vi fått ytterligare en längre topp och scenariot för att vi ska braka nedåt har blivit ännu starkare.

Skrivet av Lars Hansson