21 dec – Stress och trading

2015-12-21_08-43-50

Lite stress i vår trading kan vara till vår fördel men stor stress är nästan alltid en stor nackdel. Generellt gäller tumregeln att ju kortare tidsperspektiv man trejdar i desto större stress upplever man.

Här finns dessutom en tröskel när man går från att trejda i dagsgrafen till att trejda i intradagperspektiv och minutgrafer.

 

2015-12-21_06-24-47

Jag glömmer aldrig en daytrader som var så stressad och nervös under sin trading att han inte kom ihåg någonting av vad han hade gjort under sin trading. Det låter overkligt att man kan bli så stressad att man glömma bort allt man har gjort.

Att man är så nervös är naturligtvis extremt men mång upplever en mycket stor nervositet framför allt i sin daytrading.

Vilka faktorer påverkar stressnivån

Det finns många faktorer som påverkar stressnivån hos traders. Några av dessa är följande:

 • Erfarenhet
 • Antal timmar i marknaden
 • Kunskapsnivå
 • Hur framgångsrik du är
 • Dina senaste resultat
 • Typ av trading
 • Daytrading / Trading på dagsgrafen
 • Självkänsla
 • Tradingmässiga självförtroende
 • Tro om din förmåga
 • Tro om framtiden
 • Backtesting
 • Omgivning
 • Stöd från familj och vänner
 • Hur du mår
 • Större händelser
 • Jobbet

Alla dessa faktorer har inte lika prioritet och det varierar från en trader till en annan.

Om det till exempel är stressigt på jobbet är det inte lätt att ha fullt fokus på på sin trading. Har man inte fullt fokus på sin trading är det lätt att göra misstag. Misstag leder ofta till förluster och ett dåligt resultat. Ett dåligt resultat leder till stress. Stress leder till tunnelseende och brist på koncentration. Brist på koncentration leder till dålig trading…..

Cirkeln är sluten och vi har kommit in i en negativ spiral i tradingen.

Detta är bara en av hundra anledningar till varför det är så viktigt att skriva tradingdagbok varje dag. Det är ur denna man lär sig när man ska trejda och när man ska lägga det på hyllan. Då inser man att det inte kommer att fungera under de omständigheter som finns just nu.

Ju längre tid man håller på med trading desto större insikt får man i att det är de mentala bitarna som är ”The holy grail” i trading. Ju större insikter du får i hur du fungerar under stress desto bättre trader kommer du också att bli.

Jag kommer att komma tillbaka till detta ämne och titta på olika faktorer i listan ovan. Det är otroligt intressant..

Skrivet av Lars Hansson