18 dec – Efter lucia ska det vara lugnt eller?

Förr i tiden var det ingen större idé att hålla på med daytrading efter lucia. Marknaden dog ut helt intradag. Det enda som var möjligt att hålla på med var swingtrades.

När jag skriver detta så inser jag att det lyser en varningslampa för att jag inte är ung längre. Det är så ens föräldrar och farmor och farfar har sagt många gånger.

På min tid…

Förr i tiden…

2015-12-18_08-04-11

Men det är ändå intressant att studera skillnaderna. I diagrammet ovan ser vi S&P 500 mellan 2004 – 2006. Det var mycket dött efter lucia och det kan vi också se i de rejäla dipparna i ATR i bilden ovan.

Tittar vi på S&P 500 den senaste tre åren ser det ut på följande sätt, se bild nedan.

2015-12-18_08-27-02

Det som är intressant att notera är att ATR/Close har stigande bottnar, se siffra 1 i bilden ovan, och den trenden har hållit i sig sedan augusti 2014.

Min Big Picture-analys av börsen är att det inte kommer att vara lugnt på marknaden under en oöverskådlig tid (flera år) framöver.

  • Scenario 1:  Vi ligger vi kvar på historiskt höga nivåer och då kommer det att vara oroligt på grund av risken för ras
  • Scenario 2: Vi brakar nedåt i djupet och då kommer det definitivt att vara oroligt

 

Hur jag än vänder och vrider på detta kan jag bara se en orolig börs framöver. Men man har haft fel förr och det kommer att hända igen och igen och igen…

Skrivet av Lars Hansson