17 dec – Större kontra mindre triangelformationer

2015-12-17_07-45-52

I bilden ovan ser vi en stor assymetrisk triangelformation i Skanska. Som vi kan se så fick vi denna gång en större nedåtgående rörelse vid siffra 1.

Men större triangelformationer har inte alls den explosivitet som mindre mer kompakta triangelformationer har. Det är egentligen ganska logiskt.

Om vi trycker ihop ett föremål lite kommer det också att expandera lite. Trycker vi ihop det mycket kommer det också att expandera mycket.

2015-12-17_08-09-55

Vid siffra 2 i bilden ovan på Skanska har vi fått en rejäl kontraktion med ett triangelliknande utseende. Definitionen på en triangelformation är att den ska ha minst två träffar på nedsidan och på uppsidan. Men vid tighta kontraktioner blir det mer som en vägg och det går inte att urskilja enskilda toppar och bottnar.

Ju mer tight en triangelformation är desto större explosivitet kommer den att få.

Däremot är det mycket svårare att förutse åt vilket håll de kommer att expandera på. När det gäller aktier så kan man vänta på att vi får en utbrottscandle ur kontraktionen. Detta är en av de få undantag där det faktiskt är bättre att vänta på bekräftelse. I nästan alla andra tradingrelaterade fall är det alltid sämre att vänta på bekräftelse.

Varför?

Vi kommer in dyrt, en del av rörelsen är redan gjord och vår stoploss behöver vara större. Det är en falsk trygghet att vänta på bekräftelse i de flesta fall.

Men inga regler utan undantag och detta är ett av dem. Att vänta på utbrott i indexen är däremot inte lika framgångsrikt.

Skrivet av Lars Hansson