17 dec – ST3 igår

ST3-logga v2

Det är alltid lite vemodigt att avsluta en ST3-grupp. Det är trots allt ett helt år man har haft tillsammans.

På grund av att vi var i Las Vegas och inte körde en lektion därifrån, hade deltagarna en till godo. Denna kommer att gå av stapeln den 21 januari.

Alla tre höll en del av lektionen

Igår körde både jag, Stefan och Tobbe en del av lektionen. Det är inte ofta det händer, normalt sätt brukar det bara vara en eller två av oss som håller i lektionerna. Jag tror att det blir lite roligare att lyssna på än om det bara är en av oss som håller i hela lektionen. Detta är definitivt något vi ska fundera på framöver och utveckla.

Men många gånger tror jag inte att det är praktiskt möjligt eller ens vettigt. Det gäller att välja sina tillfällen.

Animerade tomtar

Jag har satt som tradition att lägga in en massa animerade tomtar och julbilder den sista lektionen innan jul och igår var inget undantag. Föregående år har jag alltid haft en julkalender på hemsidan där jag har skrivit om något tradingrelaterat i varje lucka. Detta året kände jag att det inte kändes rätt och detta har fått stryka på foten.

Jag glömmer aldrig när internet var nytt och alla hade animerade gif-bilder på sin hemsida. Det rörde sig överallt och ofta lite för mycket.

Men det är härligt med nostalgi då och då. Jag har valt sista lektionen varje år som mitt nostalgitillfälle.

Vad handlar trading om?

Under året som gått har turtlarna fått känna på de flesta moment i trading. I grund och botten kan man sammanfatta vad trading handlar om i en enda mening.

Trading handlar om att ha en edge i marknaden och att kunna följa sitt regelverk i ur och skur

Det låter inte så svårt men tänk vad mycket det kan dölja sig under ytan.

Optimerat tradingsystem

Vi levererade ett tradingsystem som var mer netprofitoptimerat igår. Jag har lagt en och annan timme på att vända och vrida på olika parametrar.

Det både jag och Stefan är livrädda för är att man överoptimerar. Även om man är medveten om denna problematik är det lätt att trilla dit.

Jag har själv fått många insikter i trading under 2015 och många kan jag tacka ST3 för. Som trader kommer man aldrig i mål och det finns alltid nya saker att lära sig och upptäcka. Dessutom förändras marknaden hela tiden vilket gör att det som gällde igår inte gäller idag.

Edgar som blir för kända tenderar att sluta fungera

Som sista punkt gick Tobbe igenom årets hundar. Denna effekt blir mer och mer känd av traders och det ska bli mycket intressant att följa hur utvecklingen kommer att vara framöver.

Kommer denna edge att minska med tiden?

Jag misstänker att den inte kommer att påverkas så mycket som till exempel månadsskifteseffekten på grund av att den bara inträffar en gång per år. Om denna misstanke är korrekt återstår att se.

Samtidigt kan man inte göra en korrekt utvärdering förrän vi ha minst fem års statistik.

Skrivet av Lars Hansson