10 dec – ST3 denna vecka

ST3-logga v2

Måndagsgruppen

I måndags gick Stefan igenom journalen och hur man ska undvika att tänka pengar i journalföringen. Att undvika att tänka på hur mycket pengar man har tjänat eller förlorat i sina affärer är viktigt.

Varför kan man undra?

Det är ju ändå i slutändan pengar trading handlar om!!!

Den enkla anledningen till att försöka att undvika att tänka pengar i trading är för att minska den mentala stressen. Det är lätt att tro att problemet bara finns när det går dåligt, men faktum är att det kan vara stressande om det går bra också.

Mentala problem som kan uppstå när det går för bra

  • Man blir rädd för att förlora sin stora vinst vilket gör att man blir defensiv eller rentav feg. Detta kan yttra sig i att man försöker att säkra hem pengar genom att ha mycket tight stoploss. Resultatet av detta blir att man istället förlora pengar. Lagen om attraktion har talat. Det du fokuserar på mest är det stor risk att du dras emot 
  • Man börjar känna sig odödlig och tror att man är så bra att man kan göra hur som helst och ändå tjäna pengar. Hur detta brukar sluta behöver jag nog inte gå in på

Mentala problem som kan uppstå när det går dåligt

  • Här finns en oändlig hink av problem att ösa ur. Jag tror att alla som läser detta redan har sin egen lista av problem de har upplevt.

Paradoxen är att ju mer pengar vi tänker desto mer känslor riskerar vi att blanda in. Detta kommer i sin tur att göra tradingen svårare.

Rädda pengar är förlorade pengar

Rädda pengar är förlorade pengar och det ligger mycket i detta. Rädda pengar kan uppstå både när det går dåligt och när det går bra. Lösningen är att så långt det går komma bort ifrån att tänka pengar i vardagen.

När man gör sin månadssammanställning kommer man inte i från det. Men i vardagen ska det trollas bort så långt det går.

 

Onsdagsgruppen

Igår körde jag backtesting i ProRealTime. Backtesting är fantastiskt roligt att hålla på med. Det har gett mig så många insikter om hur marknaden faktiskt fungerar genom åren att jag kan bli helt lyrisk.

Ändå inser jag att det inte finns ett målsnöre att passera. Man kommer aldrig att bli fullärd i trading. Jag tror samtidigt att det är charmen med detta.

För att göra lektionen lite mer spännande körde jag igång två robotar som skulle handla under kvällens gång om rätt villkor var uppfyllda. Det blev en affär i S&P 500 vilket var kul att följa.

I övrigt gick jag igenom och backtestade delar i det som vi har byggt upp vårt tradingsystem runt. Min tro är att man har lättare för att följa något om man med egna ögon har sett hur det fungerar.

Jag tror inte att jag hade testat så mycket som jag har gjort genom åren om vi inte hade drivit ST3. Nu har jag blivit tvungen att verifiera och utvärdera massor med olika saker.

Här känner jag en enorm tacksamhet till hela ST3-projektet. Det är en win-win-situation. Om turtlarna utvecklas så utvecklas vi och tvärtom.

Skrivet av Lars Hansson