9 dec – Recency Bias i OMXS30

2015-12-09_06-23-04

Det finns ett yttryck inom trading som heter Receny Bias. Detta innebär att vi sätter större vikt till det som hänt nyligen i trading än det som hände en bit bort.

Det som menas med Recency Bias är att om vi har sett ett visst beteende/mönster i marknaden under senare tid så har vi lätt för att tro att det måste vara något fantastiskt. Ofta räcker det med att vi ser det en eller två gånger för att vi ska gå tro detta.

Är man medveten om problemet är det lättare att se kritiskt på saker och ting. Tror man sig ha hittat något nytt så måste man leta upp fler tillfällen där detta inträffade, för att se om det finns någon relevans i det. I bilden ovan på OMXS30 har vi fått i nästan exakt samma scenario som vi hade i slutet på maj. Se de röda rektanglarna.

Vi fick en längre röd candle följt av paus och sedan en till röd candle igår. I slutet på maj vände denna formation marknaden och vi gick upp igen. I och med att vi har nästan exakt samma scenario nu är det lätt att tro att exakt samma sak måste hända.

Är det ett bra mönster?

För en kortare uppgång är det definitivt ett bra mönster. Det går väldigt lätt att testa ut och få statistik på detta. Bara en längre röd candle som stänger långt ner har en bra edge för kortare uppgång i sig. Nu får vi två med lite kladd emellan.

Detta mönster hade varit fantastiskt om vi dessutom hade varit i en upptrend, till exempel över MA200. Det är vi inte i just nu. Men här finns ändå en kortsiktig uppgångsedge.

Recency Bias ur ett annat perspektiv

Jag fick ett mail från en trader som ansåg att Recency Bias inte alls är en fallgrop utan något som istället är starkt, med följande förklaring.

”Det som hände igår har större betydelse än det som hände för en månad sedan”

Detta har han definitivt rätt i. Annars hade inte till exempel Rikoschett (stänga långt ner i candle och gärna med en lång röd candle) haft en så bra edge i sig.

Men det är inte riktig det som menas med Recency Bias i sitt original.

Det är lätt att ha otur när man tänker i trading. Det har jag själv haft så många gånger att jag tappat räkningen. Men det som inte knäcker en det stärker en!

Skrivet av Lars Hansson