7 dec – Europa tappar, tripp, trapp, trull

2015-12-07_07-14-49

Europa hänger inte riktigt med i USA-börsens tempo och tappar mer och mer. Förr sade man att börsen låg sex månader förs konjunkturen men jag är tveksam till om detta samband finns längre.

Börsen speglar i stor utsträckning den bild de flesta har av hur Europa utvecklas och hur USA utvecklas. Vi har en stark korrelation mellan indexen runt om i världen. Därför är det ännu mer intressant att studera eventuella skillnaderna mellan dessa. I bilden ovan ser vi DAX30 överst och S&P 500 underst.

Tittar vi på S&P 500 så har den varit sidledes uppe vid All-Time-High under hela året så när som perioden september-oktober då börsen föll rejält.

DAX30 har inte alls återhämtat sig efter detta ras och på grund av att vi fortfarande inte har tagit ut toppen från augusti så befinner sig DAX30 fortfarande i en nedåtgående trend. Definition av trendriktning finns det tusen varianter på och frågar man 10 traders om trendriktningen på DAX30 just nu så skulle man antagligen få minst tre olika svar.

Volatilt sidledes

Vi har aldrig förut haft en så lång period av sidledsrörelse på indexen som S&P 500 har lyckats med under 2015.

Vad är anledningen?

  • Vi är mycket mer upplysta idag vilket gör att det finns så många som bara väntar på att vi ska ta ut föregående ATH för att kunna gå kort
  • Det krävs mycket positiva krafter och även en viss eufori för att kunna bryta ATH med besked. Detta finns inte just nu

OMXS30

2015-12-07_07-33-55

OMXS30-indexet är ännu svagare än DAX30, se bild ovan. Det har inte ens lyckats bryta den nedåtgående trendlinjen som bildades mellan april och augusti.

Utbrott från All-Time-High?

År 2016 kommer att bli ett mycket intressant börsår. Framför allt för att studera S&P 500 och All-Time-High.

2015-12-07_07-41-11

Studerar vi S&P 500 ur ett utbrottsperspektiv så är det snart dags för S&P 500. Vi har hela setupen för ett utbrottsscenario, se bild ovan.

  1. Vi har ett tydligt skaft (blå lång pil)
  2. Vi har två toppar
  3. Vi har en högre botten efter topp nummer två

Vad saknas?

Det som saknas är lite tid för uppladdning i form av sidledsrörelse och sedan utbrott, se bild nedan.

2015-12-07_07-41-11

Hur säkert är detta scenario?

Det ärliga svaret är att det är mycket osäkert. Hade det inte varit vid ATH så hade det varit en fantastisk utbrottssetup, men utbrott vid ATH på världens största index är ingen vardagsmat. Men det är scenario som dessa som gör att man bara älskar börsen och trading.

Det psykologiska spelet ska bli mycket intressant att följa.

Skrivet av Lars Hansson