3 dec – ST3 igår

ST3-logga v2

Money Management del 2

Igår körde Stefan den sista delen på Money Management-avsnittet. Här tittade han hur olika resultat man kan få i slutändan beroende på vilken metod man använder och hur tuff man är. Det jag själv tycker är så fascinerande med Money Management är att det är en så enkel fråga som ligger i botten.

Hur mycket ska jag satsa vid varje affär?

Att svaret på denna fråga kan innebära att man kan blåsa hela sitt konto, eller nå oanade höjder, är ganska fantastiskt men ändå självklart. Framför allt nybörjare i trading ställer ofta den klassiska frågan:

Hur mycket kan man tjäna på trading?

Svaret på den frågan när man har jobbat med Money Management ett tag bör bli följande:

Hur stor drawdown klarar du?

Det finns tyvärr inga genvägar i trading och ju högre höjder man vill nå desto större drawdowns måste man vara beredd att klara av. Det som är så fascinerande med detta är att man hela tiden kommer tillbaka till de mentala aspekterna. För att klara av större drawdowns måste du vara mentalt stark. Men det finns fler aspekter som det talas mindre om som kanske är minst lika viktiga om inte ännu viktigare.

Klarar du av att hantera osäkerheten rörande om det du håller på med har slutat att fungera eller fungerar sämre?

Detta är ofta en tanke som dyker upp hos de flesta förr eller senare.

 

Skrivet av Lars Hansson