1 dec – Vi väljer minsta motståndets lag

2015-12-01_07-22-58

Vi väljer minsta motståndets lag

Jag fick ett mail från en person som var med i ST3 2014 för ett par dagar sedan. Han länkade till en artikel om trading och hur vi hela tiden försöker att hitta den ”behagliga” vägen till framgångsrik trading.

Här kommer några axplock

  • Vi letar efter färdiga strategier som gör fantasisiffror och där vi helst inte behöver göra något själva
  • Vi lägger oss hellre i soffan och läser en bok om framgångsrik trading än att sätta oss framför datorn, kavla upp ärmarna och studera hur marknaden fungerar
  • Vi lägger hellre oändligt med tid i olika chatforum och diskuterar med andra om trading (vilket jag i och för sig inte tycker är fel!) än att jobba med att utveckla en plan för vad jag själv egentligen vill
  • De flesta traders har ingen tradingplan på grund av att det tar en massa tid att ta fram om den ska vara genomtänkt. Då är det roligare att ”bara trejda”

Verkligheten är aldrig svart eller vit och de flesta trader ligger i en slags gråzon gällande punkterna ovan. Men jag tror ändå att många känner igen sig. Jag glömmer inte när jag själv började med trading. Jag hade  hållit på ett par år utan att få till det. Jag frågade en framgångsrik trader som också hade varit min mentor om vad som var fel och han sade följande:

”Jag har själv lagt ner 1 000-tals timmar på att studera charts. Hur många timmar har du lagt ner? 10, 20???? Hur tror du att du ska kunna förstå hur marknaden fungerar när du bara läser en massa böcker. Att läsa böcker är inte fel men det kan aldrig vara en ersättning för alla dessa timmar av chartstudier.”

Skämskudde

Jag glömmer aldrig hur pinsamt jag tyckte detta var. Det värsta var att jag inte ens var nära att förstå att jag borde kavla upp ärmarna och studera hur marknaden fungerar. När jag tänker på det i efterhand så undrar jag hur jag kunde missa det uppenbara. Men efter att när polletten väl trillade ner så har det blivit ett antal 1 000 timmar att följa marknaden och att studera charts.

Genvägar

Människan är mästare på att söka genvägar till framgång. Paradoxen är att de som verkligen är mästare i framgång aldrig har sökt dem. De har insett att det bara finns ett sätt och det är att lägga ner timmar på sin trading.

I en artikel om löpning skrev en duktig löpare och skribent exakt samma sak. Folk letar efter det bästa näringstillskottet och de bästa kläderna för sin löpning. De lägger ner massor med tid på att läsa om allt detta istället för att ge sig ut i löparspåret och träna.

Det ena utesluter inte det andra men hur man prioriterar kommer att göra en mycket stor skillnad i slutändan.

Skrivet av Lars Hansson