26 nov – ST3 igår

ST3-logga v2

Igår gick Stefan igenom hemläxan på T-test och första delen på Money Management. När denna lektion startade förra året kändes det nästan som ett väckelsemöte men det fanns inte alls samma magi igår. Varför det var så stor skillnad vet jag inte svaret på. Det kan helt enkelt ha att göra med den naturliga variationen som finns, se inlägg .

Statistikbitarna delar verkligen turtlarna i två läger. Det ena lägret älskar detta och det andra lägret skulle helst vilja att det passerade så fort som möjligt. Jag tror att en av många orsaker till detta är att skoltiden gör sig påmind igen. Var vi dåliga i matte så får vi starka flashbacks under dessa lektioner.

Om du tror att du kan eller du tror att du inte kan så har du rätt

En insikt som jag har fått under detta året är att en del stänger av direkt och intalar sig att de inte har en chans att förstå detta med den bakgrund de har. Jag förstår mer och mer hur rätt Henry Ford hade i sitt uttalande:

”Om du tror att du kan eller du tror att du inte kan så har du rätt”

Om man direkt tror att man inte kan, så finns det inte en chans att man kommer att förstå det. Hjärnan är fullt upptagen med att bekräfta att den har rätt i sin tro och den gör allt för att fixa detta.

Om man däremot har följande tanke:

”Ok, jag var dålig i matte i skolan men det förflutna är inte detsamma som framtiden. Jag kommer att förstå detta”

Då kommer hjärnan att göra allt den kan för att uppfylla sitt mission, även om det kommer att vara jobbigt. Som en extra bonus så har man utvecklats som person och inser att det går att ta död på gamla skolminnen.

Skrivet av Lars Hansson