26 nov – Hitration är fraktal

2015-11-26_06-27-25

Hitration är fraktal

Vad innebär detta?

Först och främst får vi reda ut vad hitratio och fraktal innebär. Hitratio är sannolikheten för att vi ska få en vinst i vår trade och fraktal innebär att saker och ting återupprepar sig när vi kommer längre och längre ner i djupet.

Har vi en strategi i trading kan vi köra  tester på den över de senaste 20 åren och få fram en hitratio på till exempel 65% i snitt. Det som många traders räknar med här är att om de börjar trejda denna strategi så kommer de att få 65% hitratio hela tiden. Men detta är allt annat än rätt.

I bilden nedan ser vi hur hitration kan se ut över dessa 20 år.

2015-11-26_07-20-02

Som vi kan se i bilden ovan så varierar hitration runt 65% men i exemplet ovan är den inte exakt 65% under något av dessa 20 år. Det varierar mellan 48 och 78 procent.

Det här är en fallgrop som är lätt att trilla ner i. Om man ser att hitration är 65% för strategin så är det lätt att förvänta sig att man får den här hitration när man börjar trejda strategin. Paradoxen är att det med nästan 100% säkerhet är just det man kan förvänta sig att man inte får.

Tittar vi i bilden ovan så finns det väldigt få år som ligger mellan 63-67% hitratio.

Om vi skulle bryta oss ner och titta på enskilda månader så skulle variationerna bli ännu större än det vi ser i kurvan ovan. Detta beror naturligtvis på att vi har färre affärer. Här kommer att finnas månader då vi har en 100-procentig hitratio men antagligen också månader där den är noll.

Bryter vi oss ner i veckoperspektivet blir det ännu större variationer i hitration. Detta måste man ha i åtanke när man sitter på sin kammare och trejdar. Det är lätt att bli insugen i det lägst fraktala perspektivet och fokusera på enskilda vinster och förluster. När man istället måste se det i de största fraktalerna.

Men bara insikten i att det är så här det förhåller sig gör att det blir lättare att acceptera variationen i utfallen.

Skrivet av Lars Hansson

1 Trackback / Pingback

  1. 26 nov – ST3 igår |

Kommentarerna är stängda.