19 nov – Perspektiv på trading

Hela denna vecka är jag nere i Alicante och spelar golf. Jobbet sköts lite med vänsterhanden. Men det är mycket intressant att få lite perspektiv på trading från sidlinjen.

Vi är ett gäng på 12 personer och fyra av dessa är så börstokiga att de följer börsen under golfrundan. De följer OMXS30, de andra världsindexen och deras aktier i minsta lilla uppgång och nedgång. Det här gör jag inte själv. Spelar jag golf så spelar jag golf. Men det ger ännu mer bränsle åt mina tankar om att marknaden har förändrats på grund av att vårt beteende relaterat till trading har förändrats.

Mina tankar och observationer runt trading och beteenden är följande:

  1. Förr köpte man aktier och sedan gick man till jobbet. Idag följer man börsen även på jobbet. Vi har bevakning via mobilen eller via datorn som gör att vi mer eller mindre direkt får reda på om något händer.
  2. Vi följer börsen även på fritiden och en del extrema personer har tagit detta till sådana höjder att de gör det oavsett vad de sysslar med. Det kan vara bilkörning, gym, golf eller något annat
  3. Ingenting har förändrats vad gäller våra känslor och beteenden på börsen. Men på grund av att reaktionstiden från det att en händelse sker tills alla vet om den har minskat med 90% så kommer vi (och har redan fått) att få mycket större reaktioner på börsen framöver.
  4. Överreaktioner som alltid har varit en del av börsen kommer framöver att bli mer extrema vilket gör att det som fungerade förr inte kommer att fungera framöver.
  5. Vi lever i en orolig tid i världen och det är troligt att vi under minst ett par år framöver också kommer att uppleva en börs med tvära kast.

Allting går snabbare idag. Vem orkar sitta och titta på femmilen i klassisk stil i skidåkning?

Idag ska det vara sprint. Vi vill ha mera action och detta lär bara spä på reaktionerna som sker på börsen.

Om jag har rätt eller fel i detta kan man aldrig veta men jag har för egen del tuffare kriterier idag för när jag vill gå in i marknaden både i swing och i intradagperspektivet än vad jag hade för ett par år sedan.

Skrivet av Lars Hansson