12 nov – ST3 denna vecka

ST3-logga v2

I måndags presenterade Stefan vårt tradingsystem för att gå kort i en bearmarknad. Att gå kort i aktier är som att spotta i motvind, blåser det för mycket blir det inte bra men med lagom vind så funkar det.

Vi har en naturlig drift uppåt i aktiemarknaden, folk vill äga aktier inte sälja dem. Detta gör att aktieindexen per automatik också får en naturlig drift uppåt även om de inte har samma rytm som de enskilda aktierna som bygger upp aktieindexen. Detta kan jag själv tycka är lite förvånande, men aktieindexen speglar ju gruppen som helhet och därför blir det sådana skillnader.

För aktieindexen så har vi faktiskt en ganska bra edge i att gå long bara efter en röd dag. Denna edge är mycket mindre i de enskilda aktierna.

När det gäller bearmarknad så får vi bättre betalt per dag om vi går kort istället för att gå long. Detta kan tyckas konstigt men förklaringen är att vi har större hastighet nedåt än uppåt vilket gör att priset hinner sticka iväg längre.

Men hur man än vänder och vrider på en bearmarknad så kommer man inte ifrån följande saker:

  • Det är mycket svårare att tjäna pengar i en bearmarknad i swingperspektivet
  • Edgen i varje affär är mycket mindre än i en bullmarknad
  • Allting är mer instabilt

Att det är mer instabilt är inte så konstigt. Detta är en spegling av orsaken till att vi är i en bearmarknad – Rädsla

Det är också här grundproblematiken sitter i alltihop.

Skrivet av Lars Hansson