5 nov – DAX 11 000

2015-11-05_07-31-18

DAX-indexet står och stampar på porten till 11 000-nivån igen. Det enda som är helt säkert om trading är att historien både upprepar sig och överraskar. Men det finns mycket att lära av historien och hur det har sett ut vid tidigare tillfällen då vi stampat kring en 000-nivå. När vi kom upp dit i januari-februari, se punkt 1 i bilden ovan, gjorde vi ett utbrott i form av en kil.

Men då var det första gången någonsin vi var uppe på 11 000. Det är skillnad nu. Nu är det inte helt nytt längre och det kommer antagligen inte att vara lika jobbigt att passera igenom denna gång. Egentligen borde vi förvänta oss en större rekyl med tanke på resan upp till 11 000 men det känns inte helt självklart som det är just nu. Marknaden är stark just nu och vi befinner oss dessutom i det starka halvåret.

När det gäller symmetri så kan den vara fantastisk ibland. Tittar vi på den rörelse vi fick efter utbrottet vid 11 000 mars var symmetrin i svinglängden 100-procentig, se punkt  2 i bilden ovan. Men det är naturligtvis så att det är ofta vi inte får symmetri i marknaden, men det är inte riktigt lika roligt att sätta ut.

Respekten på 000-nivåer om de befinner sig på ovansidan är stor men inte i närheten lika stor om de befinner sig på nedansidan, se punkt 3 i bilden ovan. Det finns två sammanfallande anledningar till att respekten är sämre på nedansidan.

  1. Det är inte lika många som tittar på det när vi går nedåt
  2. Hastigheten nedåt är normalt sätt större vilket gör att bromssträckan också är större och respekten blir mindre

Skrivet av Lars Hansson