4 nov – En tung insikt

2015-11-04_07-21-31

Ingenting är självklart i trading förrän det är självklart. När man väl har fått insikten så kan i alla fall jag känna mig lite dum av att inte ha förstått detta tidigare. Men för egen del börjar jag bli luttrad och har mer och mer släppt på mitt eget tänk ”Hur kunde du inte inse detta långt tidigare?”

Det svåra med trading är att klara av att fortsätta trejda när man befinner sig i drawdown, dvs förlorande perioder. Men beroende på hur man trejdar så finns det två olika typer av problem.

 

Handel med diskretionära inslag eller handel som inte fullt ut är backtestad

Den typiske tradern som handlar på detta sätt har köpt en bok och testar de olika setuperna som finns i boken. Därefter bestämmer han sig för att handla efter någon eller några av dessa setuper

Denna trader har generellt väldigt liten tolerans mot drawdown. Har denna trader fått 4-5 raka förluster emot sig så släpper han detta och börja trejda efter en annan setup i boken.

 

Handel med ett 100-procentigt mekaniskt system

En trader som handlar efter ett 100-procentigt mekaniskt system som inte har några diskretionära inslag över huvud taget har troligtvis gjort egen backtesting eller sett någon annans backtesting som visar på att systemet är vinstgivande över tid. Om en trader råkar ut för många förluster i rad eller en rejält drawdown så infinner sig i stället tvivlet om att det som är backtestat har slutat fungera. Eller kan backtestingen vara felaktig rentav?

Även om man kan se bakåt i tiden att det har funnits andra perioder som har varit förlorande så kommer ändå tvivlet om att det faktiskt inte fungerar längre.

 

Detta problem är utan tvivel störst i swingtrading på grund av att vi inte har så många år att luta oss tillbaka till. Tittar man historiskt så har vi inte ens upplevt alla kombinationer av marknadsfaser de senaste 15 åren. Testar man något intradag så upplever man för det mesta alla marknadsfaser under ett enda år med vissa undantag.

 

Jag kommer tillbaka till detta ämne när jag har funderat vidare på denna insikt. Vem vet, det var kanske bara jag som inte hade den!

Skrivet av Lars Hansson