30 okt – Nasdaq All-Time-High, OMXS30 trötter

2015-10-30_06-53-03

Om man bara följer OMXS30-indexet kan man nog bli chockad av att höra att Nasdaq100-indexet igår satt ett nytt All-Time-High. Men det är en mycket stor skillnad i hur de olika världsindexen har utvecklats sedan det stora raset i slutet av augusti som jag skrev om för några dagar sedan.

I bilden nedan ser vi OMXS30-indexet. Jämför man utseendena ser man många likheter men den stora skillnaden är att Nasdaq100 har återhämtat sig på ett helt annat sätt än OMXS30. OMXS30 ser trött och gammal ut.

2015-10-30_07-00-04

Hur kan det vara så stor skillnad?

Börsen speglar den stora massans tro om framtida utveckling för beståndsdelarna i indexet. Det vi ser här är att framtidsoptimismen i framför allt USA är väldigt stor just nu. Alla USA-indexen går starkt medan OMXS30 och Hanseng är trötta. Med andra ord är inte framtidsoptimismen så stor i Sverige  och Kina/Hongkong just nu.

Den stora massan består trots allt av traders som du och jag. De är bara att ställa sig själv frågan om det man ser i OMXS30 kan spegla ens egen tro om framtiden.

Här kommer sannolikheter och statistik in i bilden och de flesta kommer att tycka att det speglar deras egen bild. Det måste vara så på grund av att indexet har utvecklats som det har gjort. Detta är lite av hönan och ägget-fenomenet. Men alla kommer naturligtvis inte att hålla med. Så är det alltid.

Skrivet av Lars Hansson