29 okt – ST3 igår

ST3-logga v2

Igår körde undertecknad en lektion i komposittänk i trading. Tanken var att jag skulle köra den hemifrån. När jag skulle starta upp webinaret 18.20 (start 19.00) fanns det inget internet. Att ringa Telia kändes meningslöst med tanke på de väntetider de brukar ha.

Här gällde det att försöka tänka i olika möjligheter för att lösa situationen.

Det blev till att kasta sig i bilen och köra till Stefan och köra lektionen därifrån istället. Jag knackade på hans dörr 18.57 så det var hela tre minuters marginal till start.

Tre djupa andetag och sedan var det bara att starta.

Hade detta hänt för 10 år sedan vet jag att jag hade blivit så stressad att jag antagligen inte kunnat tänka klart och på ett objektivt sätt kunna väga olika alternativ emot varandra. Men som med allt annat i livet så ger träning färdighet.

Det stora målet med att kombinera ihop olika saker i trading är att få en jämnare och snabbare kapitalutveckling. Lägger man alla äggen i samma korg så kommer det troligtvis att bli en skakig resa uppåt i perioder. Kan man då kombinera ihop setuper som bygger på olika beteenden och tidsperspektiv har man en större chans att att få en mindre skakig resa.

Ett stort misstag som många nya traders gör är att de totalt missar korrelationseffekten mellan olika setuper som detekterar samma beteende. Denna lärdom får de för det mesta på bekostnad av en rejäl djupdykning i kapitalet. Jag läste om en trader som förlorade hela sitt kapital och när de frågade honom om hur han såg på detta sade han följande:

  • I think I have something to learn!

Här kan vi prata om ett positivt tänk i den situation som han befann sig i vid detta tillfälle. Men om man har åkt på en större tradingsmäll så är det det bästa förhållningssätt man kan ha. Generellt är det så att små misstag gör inte så stora hack i själen och de kan man göra om flera gånger. Stora misstag gör man däremot aldrig om.

Skrivet av Lars Hansson