5 okt – Fokus för nybörjare kontra proffstraders

2015-10-05_07-26-17

Det är en otroligt stor skillnad i vad proffstraders och nybörjare fokuserar på och här kan man få en känsla för var man själv befinner sig utvecklingsmässigt. När man är ny i tradingvärlden så har man bara fokus på hur mycket man kan tjäna på trading. Detta är inte konstigt för det är ju pengarna som driver en in i trading och alla drömmar om vad detta kan göra för en i livet.

När man hållit på med trading ett tag så förflyttas fokus successivt mot risk.

2015-10-05_07-32-30

Varför fokuserar proffstraders så mycket på risk?

Här är några anledningar:

  1. Tar du för stora risker kommer du till slut att stå utan pengar
  2. Extrema händelser händer då och då i marknaden som gör att både 10, 20 och 30% av ens kapital kan förloras på en enda affär. Exempel på sådana händelser är Flash crash, ryktet om att Obama var kidnappad, Schweiz släppte valutan fri
  3. Att fokusera på risk i varje trade du gör innebär att du fokuserar på att hitta så bra entrépunkter i marknaden som möjligt intradag
  4. Man har en plan för att hantera olika scenario och misstag som är möjliga att göra. Detta kan till exempel vara att ha en plan för vad som ska göras om internet försvinner eller om positionsstorleken blev fel med en 10-potens

Listan ovan kan naturligtvis göras mycket längre. Men riskfokus blir en större del i ens trading ju längre tid man hållit på med detta. Frågan man kan ställa sig är om det ändå inte är för att tjäna pengar som man håller på med trading och naturligtvis är det så.

Men paradoxen i trading är att ju större fokus du har på att tjäna pengar desto sämre kommer det troligtvis att gå och ju större fokus du har på att hantera risk desto mer pengar kommer du att tjäna.

Hur kan det vara så?

Fokus på att tjäna pengar resulterar ofta i ”rädda” pengar. Man blir så rädd för att ta förluster eller så går man ur en trade som backar för att man är rädd för att en öppen vinst ska bli till en förlust. Fokus på risk gör att man kan undvika de stora smällarna som är lätt att åka på. Det gör det också mycket lättare att kunna utföra den trading som har planerats på grund av att man vet att man har en risk som man är bekväm med.

Skrivet av Lars Hansson