1 okt – The big picture, billigt just nu?

2015-10-01_08-10-54

Trading är i sin grund enkelt – Köp billigt och sälj dyrt eller börja med att sälja dyrt och köp tillbaka billigt.

Det är inte svårare än så. Det som är svårt är att veta när det är billigt att köpa och när man ska sälja av.

Just nu kan man ställa sig den frågan om vi tittar på OMXS30-indexet.

Är det billigt?

Mitt eget svar på denna fråga blir ett politikersvar – Det kan vara det men det kan bli ännu billigare.

Det vi med säkerhet vet är att det är mycket billigare att köpa nu än det var för ett halvår sedan, se graf på OMXS30 i månadsgraf nedan.

2015-10-01_07-36-35

Vad ligger i vågskålen för att det är billigt att köpa just nu?

  1. Vi är över MA100
  2. Vi har fått en rejäl rekyl

Kan det bli ännu billigare?

Man kan väl lugnt säga att detta är 10 000-kronorsfrågan. Vi vet naturligtvis inte när det är som billigast att köpa. Att träffa de absoluta topparna och bottnarna behövs det en kristallkula för att fixa. Tittar vi i månadsperspektivet är frågan om att köpa billigt eller dyrt mer av långsiktig placeringsnatur, typ pensionssparande eller placering på ett antal års sikt.

Men samtidigt är detta perspektiv så intressant även för en kortsiktig handlare som en själv, som håller på med swing- och daytrading. Det är i dessa perspektiv vi definierar om börsen är på väg upp eller ned och strategierna baseras i stort på dessa avgöranden.

En klassisk strategi när det gäller mer långsiktig placering är att inte se det scenario som vi har just nu i svart eller vitt, utan som en gråskala. Det skulle kunna se ut på följande sätt:

  1. Vi anser att det är billligt just nu och köper på oss innehav som vi vill behålla på flera års sikt, men vi går inte ”All-in” utan placerar bara en tredjedel av det totala kapitalet. Se bild nedan
  2. Om det visar sig att det blir ännu billigare och vi kommer ner till runt 1 000 – 1 100 går vi in med ytterligare en tredejdel
  3. Kollapsar marknaden totalt skickar vi in den sista tredjedelen runt 700-nivån

2015-10-01_07-36-35

Detta kallas att skala in och nivåerna är naturligtvis inte huggna i sten. Det finns för- och nackdelar med alla strategier. Nackdelen med denna metod är att om det vänder där vi är nu så har vi inte full styrka i det placerade kapitalet. Ju längre ner vi kommer desto billigare blir det att köpa, detta är en absolut sanning.

Skrivet av Lars Hansson