28 sep – Martin Armstrong

2015-09-28_07-56-57

Martin Armstrong är på mångas läppar i dessa orostider. Det finns en dokumentär som heter The Forecaster och den kunde ses under SVT Play men är tyvärr borttagen nu. Martin är inget dumhuvud och han är en mästare på att förutspå kriser. Han använder sig av en ekonomisk modell som han kallar ”The economic confidence model”. Det bygger på att större kriser uppstår i ett intervall på 8,6 år. Just 8,6 år är baserat på talet pi = 3,141. Här använder sig Armstrong av 3141 dagar (1000 * 3,141). Dividerar vi detta med antalet dagar under ett år blir det 8,6 år (3141 / 365).

Krisen i augusti 2011 som blev en djup men kortare dipp är ett undantag från denna tidscykel. Armstrong har tittat på alla kriser som uppstått från 1700-talet och framåt och har hittat detta cykelsamband.

Enligt denna metod startar en gigantisk nedgång den 1 oktober 2015. Detta innebär inte att börserna kommer att störtdyka just den 1 oktober, men det är enligt Armstrong starten på en mycket stor nedgång. Att det finns något i det Armstrong säger står utom all tvivel. Hans meritlista i att förutspå krascher historiskt är imponerande. Han har bland annat förutspått följande:

  • Ryska financiella kollapsen 1998
  • Börskraschen 1987
  • Eurokraschen mot Schweizer franc i januari 2015

Ur en traders perspektiv är det fantastiskt intressant att läsa men man måste låta sina regler/modeller tala annars är risken stor att man gör saker i marknaden som baseras på en tro istället för att följa sina regler. Hur vi än vrider och vänder på det så är det ingen som vet vad som kommer att hända i framtiden. Dessutom handlar det mycket om i vilket tidsperspektiv man handlar. Ju kortare tidsperspektiv desto mindre påverkan förutom en allmän bias i marknaden som följer i kölvattnet av en viss marknadsfas.

Men det ska bli mycket spännande att följa börsutvecklingen framför. Beroende på i vilket tidsperspektiv vi tittar i så hittar vi både en bullmarknad och en bearmarknad i OMXS30-indexet just nu.

  • Månadsgraf – Bullmarknad
  • Dagsgraf – Bearmarknad