21 sep – Livetradingdagen ur vårt perspektiv

2015-09-21_07-12-01

Då var livetradingdagen i Stockholm på Marriot Courtyard över som vi körde i fredags mellan 13.30 – 17.30 med IG som värd.

Vi har inte säkra på vilket mottagande Stefans tradingmiljö skulle få under livetradingdagen. Sju skärmar och en enorm datorburk gjorde att det såg ut om en rymdstation. Men intresset för Stefans tradingmiljö gick inte att ta miste på – det var som flugor kring en sockerbit!

Allting gick inte smärtfritt under eftermiddagen. Jag fick problem med Java när jag skulle lägga en order och fick skicka över bollen till Stefan som lade ordern istället. Vi kan varandra utan och innan och vi behöver i princip inte kommunicera med varandra längre. Vi vet ändå vad den andra tycker och tänker. Här har vi insett att vi har något unikt, dvs att vi trejdar på exakt samma sätt och har exakt samma tänk om marknaden.

När strul inträffar som det gjorde nu gäller det att behålla sitt lugn även om det sitter 200 personer och tittar. Till slut löste vi problemen med bra hjälp från David på IG.

Det blev några trades i tyska DAX30 och OMXS30 som gick hem båda två. Även om vi inte bryr oss så mycket om det blir vinster eller förluster så vet vi att de som sitter och tittar gör det. Det innebär att det ändå blir viktigt för hur livetradingdagen uppfattas. Vi har nu kört livetradingdagen tillsammans med IG i Malmö, Göteborg, Umeå och Stockholm och vi har fortfarande inte gjort en enda förlust på dessa fyra tillfällen. Man får nog säga att det är exceptionellt men naturligtvis också tur. Det går ju inte att styra utfallet av enskilda affärer hur gärna man än skulle vilja detta.

Fredagen var en riktig beardag, det vill säga den gick nästan rakt ned. Trenddagar som i fredags vill man inte gärna gå emot och därför tog vi bara korta trades under eftermiddagen. I bilden nedan ser vi hur OMXS30 såg ut under dagen.

 

2015-09-21_07-37-56

Framför allt på förmiddagen var det brant nedåt men detta mattades av på eftermiddagen.

Det svåraste med att trejda inför publik som jag och Stefan gjorde i fredags är att det blir så mycket man ska hålla igång samtidigt. Förutom att studera fyra olika tidsperspektiv per marknad (vi hade tre marknader var att hålla koll på) så ska man momentant göra en analys var man vill ta trades samtidigt som man ska prata och berätta om hur man tänker i det man ser.

Simultankapaciteten sätts verkligen på prov. Det vi är mest rädda för är att missa något vitalt som gör att man går in i marknaden vid helt fel tillfälle. Som tur var hände inte detta i fredags men det finns alltid en risk.

Det var inte så många frågor som ställdes men det vet vi beror på att de flesta tycker att det är jobbigt att ställa frågor när det sitter 200 personer och lyssnar.

 

Traders party på StureCompagniet

På kvällen var det Traders Party på StureCompagniet. Många drinkar blev det och det var jättekul att gå och mingla med likasinnade. Ju längre natten led desto högre blev ljudvolymen och här märker man att man inte är någon ungdom längre när man börjar fundera på om man ska få tinnitus av den extremt höga ljudvolymen.

Att prata med varandra kan man i princip lägga ner framåt småtimmarna. Man får nicka lite med huvudet och hoppas på att det var en korrekt respons!

Jag pratade med en kille från IG:s Oslokontor och det är inte omöjligt att vi kommer att köra en livetradingdag i Oslo också. Det ska bli himla kul i så fall.

Skrivet av Lars Hansson