16 sep – Återkoppling till samtal med amerikansk hedgefondförvaltare

Igår hade jag ett längre samtal med Kevin Teeple, en före detta grundare och förvaltare av en amerikansk hedgefond. Han har också varit finansiell expert åt CNN.

Det var mycket intressant att höra om prioriteringen i de olika faser man befinner sig i när man startar och driver en hedgefond. Ett fantastiskt uttalande är följande:

”Framgång kommer genom att ta rätt beslut. Rätt beslut lär man sig genom erfarenhet. Erfarenhet får man genom att ta fel beslut.”

Det är svårt att säga emot detta när det gäller trading. Jag kan själv känna igen mig i detta. Jag vet inte hur många gånger jag har varit övertygad om att det är si eller så marknaden fungerar för att vid ett senare tillfälle inse att jag har haft fel. Man måste på egen hand reda ut hur det verkligen förhåller sig. Internet är definitivt ingen pålitlig källa.

Han berättade också om vilka enorma skillnader det är mellan att sitta och trejda sina egna pengar kontra att förvalta ett större kapital med andras pengar. Rädslan för att göra fel ökar lavinartat. Han berättade att det gick riktigt bra i början efter att han hade startat hedgefonden men när han hade fått sin första käftsmäll så kom problemen och framför allt osäkerheten.

Samtidigt är det en balansgång mellan att ha ett stort och sunt självförtroende och att ha en övertro om sig själv. En övertro, eller att vara för självsäker, kommer att sluta illa.

I trading kommer man hela tiden tillbaka till de mentala aspekterna. Det är här det avgörs. Just nu sitter jag och Stefan i precis samma situation inför livetradingdagen i Stockholm på fredag. Den tuffaste mentala aspekten är att våga ta trades. Flaxande tankar på eventuella förluster är en katastrof och här är det så viktigt att ha processfokus – fokus på att göra rätt saker inte på utfall.

Men det gäller alltid i trading och detta är inte något specialfall.

Skrivet av Lars Hansson