10 sep – Daytrading i dagens marknadsläge

2015-09-10 Daytrading i dagens marknadsläge

Daytrading är egentligen som bäst lämpad för det marknadsläge vi har just nu, dvs när börsen troligtvis är på väg ner och det är himmel eller helvete om vartannat. Daytraders vill har stora rörelser och många svingar att kunna trejda på och det har vi nu.

Är börsen på väg upp funkar positiontrading och swingtrading fantastiskt bra. Vi kommer att tjäna pengar även om vi är slarviga. Men när börsen är sidledes eller nedåtriktad är det mycket svårare att tjäna pengar i positiontrading (1-3månader) och swingtradingperspektivet.

Volatilitet är daytraderns bästa vän och det har vi massor av just nu. Men det är inte samma sak som att det är enkelt att tjäna pengar på daytrading. Det kräver sina timmar framför skärmen för att förstå hur marknaden fungerar i högvolatila perioder. En framgångsrik daytrader sade att det är först när man daytradar sin tredje kris som man verkligen vet hur man ska göra. Tredje gången gillt brukar man säga om det mesta.

En kris behöver inte vara raset vi såg 2001 eller 2008 utan det kan vara rejäla stördykningar som återhämtar sig snabbt, till exempel krisen vi fick i augusti 2011 och i septemer-oktober 2014.

Att man inte fattar riktigt vad som händer första gången man är med i en kris kan jag själv instämma i. När börsen störtdök 2001 begrep jag själv inte mycket av vad som hände och varför. När jag tittar på det nu kan jag inte begripa att jag inte begrep. Men detta är också en universell regel. När polletten väl har trillat ner så kan man inte förstå att man inte förstod.

Ingenting är självklart innan det är självklart, men det är ju självklart!