Börskrasch för dörren?

Det finns många Dr Doom där ute som förutspår en ny börskrasch i princip varenda dag. Någon för naturligtvis rätt och då blir de upphöjda till skyarna som gurus. Men 99% av alla dessa förutsägelser blir fel vilket är lätt att glömma. Sedan vi startade ST3 2013 har vi fått frågan varenda gång om en börskrasch står för dörren när indexen börjar dyka och vi har avfärdat det varje gång. Det gäller att se objektivt på börsen vilket inte är det lättaste.

Det läge vi har nu ser däremot mycket mer problematiskt ut i vår objektiva analys. Detta är den första gången vi har fått så många indicier på att det faktiskt kan vara början på en bearmarknad. Vi är under MA200 som anses vara den stora fingervisningen på om vi är på väg upp eller ned. Nu ska man inte ge MA200 på OMXS30 denna betydelse då det historiskt har visat sig vara köpläge när OMXS30-indexet går under MA200. Se de röda pilarna i bilden nedan.

2015-08-21_07-30-55

 

Det finns ingen som sitter med en kristallkula, det är helt säkert. Det bästa vi kan göra är att antingen ha en exakt regel för hur vi definierar om vi är i en bull- eller bearmarknad. Då tar vi bort mycket av våra känslor. Annars är risken att vi faktiskt missar de bästa köplägena i marknaden.

En sak som också är värd att poängtera är att det finns ett mellanting mellan en renodlad bullmarknad och bearmarknad som vi är vana vid att se historiskt. Vi kan få en vobblande sidledsmarknad som tippar mellan bull- och bear i perioder.

Vår analys av marknadsläget just nu är att det för första gången sedan börskraschen 2008 finns många indikationer på att vi faktiskt har en bearmarknad som knackar på dörren.

Vi får se hur allting utvecklar sig. En sak är helt säker, börsen är allt annat än tråkig just nu!!!!

 

Skrivet av Lars Hansson